Strokovna ekskurzija

Letošnji strokovni izlet nas pelje v ormoške in jeruzalemske gorice, ki po mednarodnih merilih sodijo med najboljše vinogradniške lege na svetu. Častitljiva tradicija teh krajev in prodorni mlajši vinogradniki, ki prevzemajo vajeti v svoje roke, obetajo zanimive in poučne degustacije. Obiskali bomo štiri najbolj vidne in po kakovosti izstopajoče vinarje, ki pobirajo ugledna priznanja doma in na tujem.
Odhod: v soboto, 16. aprila, ob 6.00 izpred Kulturnega doma v Mirni Peči. Bodite točni, raje pet minut prej kot potem, ko bo avtobus že odpeljal. Povratek v večernih urah. Med potjo tja in nazaj se bomo po potrebi ustavili za nujna opravila.

PROGRAM STROKOVNE EKSKURZIJE:

Vinogradništvo Kogl 1542, Franci Cvetko, Velika Nedelja (www.kogl.net): degustacija penine, štirih suhih in enega sladkega vina; kruh in sir. Prodorni in svojstveni Franci Cvetko na izviren način povezuje vina z umetnostjo. V šali pravi, da klet proda za en evro, razgled izpred svojega dvorca pa za milijon evrov. Torej?

– Dovolj izdatna malica v gostišču Prosnik v Ormožu.

– Ogled velike kleti P & F Jeruzalem Ormož (www.jeruzalem-ormoz.com) in degustacija: vsaj štirje vzorci, kruh in sir. Nekoč družbena klet, potem zadružna, doživlja zadnja leta opazen preporod pod novim lastnikom, ki je namestil mlado in zagnano ekipo enologov. Vidne uspehe žanjejo tudi na mednarodnih trgih.

Vinogradništvo Čurin-Prapotnik, Kog (www.pra-vino.si): delo legendarnega Stanka Čurina, velikega svetovnega mojstra slajših vin, nadaljujeta zet Slavko Prapotnik in vnuk Borut. O Stanku Čurinu se pišejo knjige. Če mu bo zdravje dopuščalo, se nam bo pridružil v kleti, kjer bomo poskusili vsaj šest vzorcev (saj veste, da vedno dobimo še kakega povrhu), poleg bosta kruh in sir.

– V Jeruzalemu ogled cerkve Žalostne Matere božje (www.kam.si/romarske_cerkve/jeruzalem) z zanimivo preteklostjo, ki ima zasluge, da se ta kraj imenuje po starodavnem Jerušalajimu.

– Zgodnja večerja v Taverni Kupljen (www.taverna-jeruzalem.si), med večerjo degustacija šestih vzorcev vin Kupljen iz Svetinj (www.vino-kupljen.com). Že dolgo je tega, ko je Jože Kupljen začel prodajati svoja vina v Nemčijo. Kdor se Nemcem upa prodajati renski rizling, ki ga imajo zelo za svojega, ta mora biti drzen in dober hkrati. Po večerji odhod proti domu.

Prispevek za izlet je 50 EUR na osebo, s tem pa ne bodo pokriti vsi stroški. Manjkajoče bo primaknilo Društvo vinogradnikov Mirna Peč. S seboj lahko povabite tudi svojega življenjskega sopotnika.
Prijave zbirata do zasedbe sedežev avtobusa (50 sedežev), Marjan Primc tel. 30 78 266 in Marjan Ravnikar tel. 041 925 334. Ob prijavi se poravna tudi prispevek za izlet. Vsi, ki ste oddaljeni, povabite prijatelje, da vam bodo založili denar za prijavo. Pohitite s prijavami, saj se te zbirajo samo do 12. aprila 2011.