Strokovni izlet v Goriška brda

Za letošnji strokovni izlet smo izbrali Goriška Brda, ki od vseh slovenskih vinorodnih okolišev premore največ prodornih, doma in v svetu uspešnih vinogradnikov. Rebula v različnih oblikah je tam prva vinska dama, od rdečih sort izstopa merlot. Poskusili in preverili bomo še marsikaj drugega.

Odhod bo: v soboto, 21. aprila, ob 6.00 izpred Kulturnega doma v Mirni Peči. Bodite točni, kot vedno! Povratek v večernih urah.

Program:

– V Vinski kleti Goriška Brda, Dobrovo (www.klet-brda.si) degustacija vsaj štirih vzorcev (saj veste, da ponavadi dobimo še kaj povrhu), kruh in sir. Velika klet, ki sodeluje s številnimi vinogradniki, se zadnjih deset let načrtno vzpenja med najboljše. Kakovost postavljajo pred količino. Ogledali si bomo tudi klet in nasad starih briških sort za kletjo.

– Tik nad kletjo je grad Dobrovo z vinoteko (www.vinotekabrda.si), kjer si bomo privoščili dopoldansko malico, nato sledi v vinoteki degustacija vin Ferdinand (www.ferdinand.si) in Blažič (www.vina-blazic.si): po trije vzorci od vsakega vinarja, ki se nam bosta pridružila in iz prve roke povedala, kako ustvarjata svoja vina. Oba sodita med najboljše briške vinarje, le da sta bolj tiha in zato manj razvpita kot nekateri drugi. Toda o vinih znata govoriti dovolj glasno.

– Nato se bomo odpeljali do bližnje vasice Šmartno. Ta je arhitekturni biser Brd, si ogledali cerkev Sv. Martina, briško hišo in še kaj ter se napotili do bližnjega razglednega stolpa v Gonjačah, s katerega se razpira pogled po Brdih in daleč naprej na vse strani. Doslej nam je vreme še vedno služilo.

– Od tu se napotimo v Neblo na kmetijo Kocijančič Zanut (www.zanut.si), na degustacijo še šestih- vzorcev s prigrizkom (kruh, sir, salama). Borut Kocijančič slovi po zanimivem in izzivalnem sauvignonu, prav tako po cabernet sauvignonu, njegov merlot pa poznavalci uvrščajo med najboljše pri nas, nekateri ga postavljajo prav na vrh.

– Iz Nebla potem na drugi konec Brd, v Plešivo, na Turistično kmetijo Toroš (www.toros.si), na zgodnjo večerjo. Vmes ali potem si bomo lahko privoščili neomejeno degustacijo (kot so sami obljubili) njihovih vin iz cistern v kleti.

Prispevek za strokovni izlet je 60,00 € po osebi. S seboj lahko povabite tudi svojega življenjskega sopotnika. Prijave zbirata do zasedbe sedežev avtobusa (48 sedežev), Marjan Primc tel. 3078266 in Marjan Ravnikar tel. 041 925 334. Ob prijavi se poravna tudi prispevek za izlet. Vsi, ki ste oddaljeni do tista, ki zbirata prijave, povabite prijatelje, da vam bodo založili denar za prijavo. Pohitite s prijavami, saj se te zbirajo samo do 17. aprila 2012.