45. Teden cvička: 26., 27. in 28. maj 2017

Kakor rečejo Belokranjci, Vinska vigred bo, tako lahko tudi mi vinogradniki Dolenjske rečemo, Cvičkarija bo in to v Trebnjem. Ta se bo odvijala v dneh,  petek 26. maja 2017, soboto 27. maja 2017 in v nedeljo 28. maja  2017.

Za nas vinogradnike je najpomembnejši dan petek, 26. maja .Ta dan bo slavnostni sprevod vseh vinogradniških društev Dolenjske. Tudi naše društvo bo sodelovalo in zato ste vsi lepo vabljeni, da se udeležite povorke, ki bo v petek, 26. maja, ob 17.30 uri. Pri Domu starejših občanov Trebnje se zberemo ob 17.00 uri.

Kako smo oblečeni? Zaželeno je, da smo oblečeni v društvenih majicah, predpasniku in na glavi imamo društven klobuk. Lepo je, da imamo v roki tudi buteljko, po možnosti ne prazno. A poleg buteljke se izkažimo z orodjem, ki ga uporabljamo v vinogradu (putrh, banka, nahrbtnik,motika, krampač…).Kdor nima vinogradniške uniforme ali pa majice naj ne bo razlog, da se ne bi udeležil povorke. Številčnost je tudi pokazatelj pripadnosti društvu.

Po končani povorki ne bo manjkala malica. Lahko se bomo ustavili ob točilnih pultih mnogih društev vinogradnikov Dolenjske. Narobe pa bo, če bi izpustili tudi naš pult, ki bo v hišici na Trgu. V Trebnje je možno potovati tudi z vlakom. Ta odpelje iz postaje Mirna Peč ob 16.11 uri, iz Trebnjega pa odpelje zadnji ob 22.00 uri.

Zvrstilo se bo še kar nekaj dogodkov. Ne bo manjkalo tudi zabave in plesa v vseh treh dnevih cvičkarije. Natančne dogodke je moč dobiti na internetu ali plakatih.

V soboto 27. maja je tudi vinogradniški pohod.  Pričetek pohoda je ob 14.00 uri. Odvijal se bo od preše DV Trebnje na Rodinah, preko Gradišča, Arenberka, Lipnika in Meglenika. Prispevek je 10 EUR. Konec pohoda bo na prireditvenem prostoru cvičkarije z malico in pokušnjo golaža kuharjev vseh društev.

Vabimo vas tudi na predavanje o zaščiti vinske trte, s poudarkom na uničevanju trsne rumenice. Predaval bo Domen Bajec. Predavanje bo  dne 1. junija, ob uri  17.00 uri, pri Markotu Smrketu na Golobinjeku.

Še nekaj. V nedeljo 4. junija je v župniji veliko slavje ob 100 letnici blagoslovitve cerkve. Dobrega slavja pa ni brez dobre kapljice. Vinogradniki smo naprošeni, da ponudimo svoje vino. Vino prinesite v ponedeljek 29. maja, med 19.00 in 20.00 uro v društveno klet, ki je v prostorih stare tovarne Beti. Da bo zbiranje lažje se lahko ponudite tudi sosedu, da prinesete njegovo vino. Zbira se cviček in vsa bela vina.

Vabilo na cvičkarijo, 26.,27. in 28. maja 2017.docx