Mirnopeški vinogradniki se prepustili šarmantnim štajerskim vinom

Vinorodni okoliš Štajerska slovi po svojih aromatičnih belih sortah, med katerimi kraljuje beli pinot, laški rizling, renski rizling, sauvignon ter ostala vina, katere smo člani Društva vinogradnikov Mirna Peč spoznavali minulo soboto.

PTUJ – Pot nas je najprej vodila do enega najstarejših mest v Sloveniji – Ptuja, kjer nas je v Gostilni Ribič pričakal enolog Bojan Kobal s svojevrstnimi vini pod blagovno znamko Kobal Wines. Trte, ki uspevajo v lapornatih tleh v podokolišu Haloz in so v povprečju stara nad petintrideset let, pripomorejo, da njihove globoke korenine v grozdni jagodi združijo vso mineralnost tal. Te smo v Kobalovih vinih okusili tudi mi, ter se pred novim raziskovanjem Ptuja okrepčali še z toplim golažem. Pot pod nogami nas je vodila mimo vinoteke Kobal, ki je pozicionirana v samem jedru Ptuja v najstarejši stavbi.

Pod Grajskim gričem nas je pričakal vodič ter nas z zanimivostmi in bogato zgodovino popeljal skozi Dominikanski samostan, ki je bil pred leti obnovljen in je tudi danes pomembno kongresno-kulturno središče. Od tu nas je pot vodila proti Slovenski Bistrici do Tinjske gore, kjer nas je sprejel biodinamični vinogradnik Božidar Zorjan. Predstavil nam je posebnosti biodinamičnega sveta ter svoja vina, ki so v primerjavi z drugimi drugačnega vonja, okusa in barve. Sprehodili smo se po posestvu, opazili v zemljo zakopane velike žgane glinene posode – imenovane dolij, kamor jeseni odložijo grozdne jagode. Še preden masa začne vreti, jo vsaki dve uri s palico, ki ima na spodnjem koncu nekakšen disk, premešajo, da kožica jagod oksidira. Po obdobju oksidacije dolij tesno zaprejo, ga zasujejo s kakšnega pol metra zemlje in potem nihče ne ve, kaj se dogaja v objemu zemlje. Ponovno ga odprejo spomladi, na veliko noč. V njihovem vinogradu smo opazili ovce, v gozdu pa redijo tudi jelene, nekaj suhomesnatih izdelkov iz biodinamične pridelave pa smo poskusili tudi tekom degustacije.

Sledilo je sklepno dejanje na Turistični kmetiji Goričan, kjer smo se z okusnim kosilom okrepčali, še pred tem pa poskusili pestro paleto štajerskih vin iz vinogradniške družine Greif. Robert in Andraž sta nam predstavila njihova sveža, aromatična, suha in dobro strukturirana vina iz južnih obronkov Pohorja.

Sledil je povratek proti domu.

D. Ribič

Fotogalerija :

Foto: D. R.