Cvičkove princese tradicionalno silvestrovale

Ambasadorke dolenjskega posebneža med vini – cvička, Dolenjske pokrajine ter tukajšnih vinogradnic in vinogradnikov so že tradicionalno silvestrovale. Tokrat jih je v goste povabila aktualna cvičkova princesa Dragica Ribič in jih popeljala po poti Slakove in Pavčkove mladosti z zaključkom v njihovi zidanici.

MIRNA PEČ – Številčna zasedba deklet, ki je cvičkovo krono nosila pred leti, se je zbrala na domačiji Barbo na Malem Kalu, kjer so si ogledale spomenik mirnopeškega rojaka, glasbenega velikana in ambasadorja cvička Lojzeta Slaka. Njegovo pestro otroštvo in utrinke iz mladosti jim je podrobno predstavil Jože Barbo, predsednik Turističnega društva Mirna Peč in predsednik Turistične zveze Dolenjske in Bele krajine, manjkale pa niso niti dobrote gospodinje Dragice Barbo in pesem iz harmonike Marjana Barba. Zbrane je pozdravil in nagovoril tudi predsednik Društva vinogradnikov Mirna Peč Zvonko Papež, ki jim je predstavil društvena vina – Cviček, Dolenjsko rdeče in Dolenjsko belo. Njihova pot pa se je tu na domačiji Barbo srečala tudi s poslanko državnega zbora Anjo Bah Žibert, ki se je cvičkovim princesam zahvalila za njihovo delovanje, promocijo in angažiranost, ki jo namenjajo Cvičku, Dolenjski in ne nazadnje Sloveniji ter jim v zahvalo podarila slovensko zastavo.
Od Malega Kala jih je pot vodila do majhne dolenjske vasice Šentjurij na Dolenjskem – rojstnega kraja Toneta Pavčka, pesnika, pisatelja in ambasadorja cvička. Njegovo mladost in pesniško ustvarjanje jim je slikovito predstavila Ljudmila Bajc ter jih popeljala tudi do spomenika Toneta Pavčka pri cerkvi sv. Jurija. Od tu so se le še povzpele nad vasjo Šentjurij, kjer imajo Ribičevi zidanico in kjer so cvičkove princese v dolenjskem stilu z okusno kulinariko in izbrano vinsko spremljavo silvestrovale pozno v noč.

Foto galerija :

Foto: Dragica Ribič