Martinovali pri aktualni cvičkovi princesi

Letošnje leto je bilo za vinogradnike pestro in zahtevno – spomladi je prežala pozeba, poleti suša in toča, jeseni obline padavine. Veliko sončni dni skozi leto je privedlo do zgodnejše dozorelosti grozdja, zato je bila letošnja trgatev nekaj tednov prej kot preteklo leto. Skladno s tem, je Društvo vinogradnikov Mirna Peč pripravilo društveno martinovanje teden dni pred praznikom svetega Martina.

HMELJČIČ – Prvo novembrsko soboto so ta pomemben vinogradniški praznik obeležili v zidanici 19. cvičkove princese Dragice Ribič v Hmeljčarski gori, kjer ni manjkalo dobre volje in smeha. Preko 60 članov in članic je na harmoniki in s pristno dolenjsko glasbo zabaval Matej Jenič, nagovorila pa jih je tudi gostiteljica, članica društva in aktualna cvičkova princesa Dragica Ribič. Mlado vino je blagoslovil mirnopeški župnik g. Janez Rihtaršič in zbranim zaželel spoštljivo in zmerno nazdravljanje.

Martinovanje z značilnimi martinovimi dobrotami in odličnimi mladimi vini, ki so jih vinogradniki prinesli v pokušino, je programsko obogatil še znani vinski publicist in nepogrešljivi član društva Jože Rozman. Za udeležence, ki jih je prej razdelil v skupine, je pripravil tekmovanje o poznavanju dotedanjih cvičkovih princes, o vinskih zanimivostih doma in po svetu ter preveril njihovo pesniško ustvarjanje. Skupni seštevek točk je določil, da so vse sodelujoče skupine za nagrado prejele raco in mlince, le da je prva skupina prejela najtežjo, ki jo morajo vse skupine pripraviti in se tako podružiti skupaj s sotekmovalci.

Praznovanje svetega Martina so sklenili s plesom in glasbo pozno v noč in si obljubili, da se kaj kmalu spet snidejo – če ne na skupinski večerji z raco in mlinci, pa na degustacijskih sekcijah, ko bodo strokovno analizirali mlada vina.

D. R.