Društveno ocenjevanje vin 2017

Dne, 07.03.2017 je v organizaciji Društva vinogradnikov Mirna Peč potekalo društveno ocenjevanje vin letnika 2016. Komisiji v sestavi dr. Mitja Kocjančič, prof. dr. Tatjana Košmerl, (predsednika) Alojz Primc, Jože Rozman, Tomo Zupan, Zvone Papež, Zvonko Lah, Jernej Muhič, Matej Granda in Marjan Papež sta senzorično ocenili 173 vzorcev belih, rdečkastih in rdečih vin; od tega 79 belih in 94 rdečih sort in zvrsti.

Največ je bilo cvičkov in sicer 38 vzorcev, sledile so modre frankinje s 33 vzorci, 28 vzorcev dolenjskega belega vina in 12 vzorcev dolenjskega rdečega vina. Obe komisiji sta ocenjevali še široko paleto in razpon sortnih vin od namiznih do vrhunskih. Komisiji sta mnenja da se je letnik 2016 izkazal kot dober in pri veliko vzorcih je bilo zaznati lepo sortnost in polnost vin. Izločenih vzorcev je bilo malo, ( 10.4% ) pa še to so bile samo rahle oksidacije in H2S, torej napake ki jih je zlahka možno odpraviti.

Ocenjevanje smo pripravili v prostorih gostilne Šporar in je potekalo gladko brez zapletov. Zato velja pohvaliti dobro in usklajeno delo tehnične ekipe, ki se začne z pobiranjem vzorcev in na ocenjevanju nadaljuje z razvrščanjem, točenjem in obdelavo vzorcev. Dobro delo ocenjevalnih komisij in pomožnega osebja sta omenila tudi oba predsednika komisij.

Na koncu se želim zahvaliti vsem sodelujočim in ne nazadnje čestitke vsem vinogradnikom za dobra vina in njihove uspehe na ocenjevanju.

A. Ž.

 

Rezultati ocenjevanja vin 7.3.2017.pdf

 

Foto galerija :

Foto: B. M.