Vinogradniški pohod 2017

V soboto, 11. marca 2017, je Društvo vinogradnikov Mirna Peč organiziralo tradicionalni pohod. Na športnem igrišču na Poljanah se nas je zbralo okrog 80 članov in naših prijateljev. Tokrat smo se odpravili na Trebelno k našim članom, ki imajo tam svoje vinograde.

Iz Poljan smo se povzpeli na Rihpovec in kmalu prišli v vinsko gorico Ostervec, kjer nas je na hitro pogostil tamkajšnji vinogradnik Martin Starič. Od njega smo se hitro spustili proti izviru reke Radulje ter se mimo Florjančičeve domačije vzpenjali po “BABJIH ŠTENGAH” do zaselka Gradišče. Pri Klajdermanovih smo počakali na zamudnike in se skupaj odpravili na zasluženo malico k Papeževim v vinsko gorico Kremen. Po okrepčilu ni bilo časa za počitek in smo pohiteli na našo drugo destinacijo.

Ustavili smo se v kleti Vina Muhič v Srebotnici. Tam kletari naš mladi in perspektivni kletar Jernej Muhič. Na vodeni degustaciji nam je skupaj z Alešem Žagarjem predstavil svoja vina, med katerimi je tudi Sauvignon, šampion letošnjega društvenega ocenjevanja. Po degustaciji smo se dvignili na najvišjo točko, 549 m visok neporaščen vrh, Zglavnico, od koder smo lahko opazovali vsaj pol slovenskih hribov in gora.

Spustili smo se v Bitovsko goro, kjer so nas postregli tamkajšnji vinogradniki, najbolj pa nas je navdušil solo pevec Jernej Žagar, ki je zelo lepo zapel dve slovenski pesmi. Sledil je spust v dolino Radulje, ter v vas Cerovec na kratko okrepčilo pri Cvetanovih. Preko Plešivice smo prišli v Poljansko goro in se ustavili pri naših vinogradnikih Marjanu in Rudiju Ravnikar, ki nas niso pustili mimo brez bogate postrežbe. Od tu se je že videl naš cilj na Poljanah, kjer so nam tamkajšnji člani športnega društva skuhali in postregli s pasuljem.

Za mizo smo se še pogovorili ter se polni lepih vtisov odpravili na svoje domove.

Z. P.

 

Foto galerija :

Foto: D. R.