Ledena trgatev

Družina Zajc, ki ima v lasti največjo zasebno klet na Dolenjskem, je po petih letih v svojem vinogradu na Knežiji izvedla ledeno trgatev sorte laški rizling.

Grozdje, ki so ga pustili na približno 550-ih trtah, je bilo zdravo, kar je omogočilo suho vreme v zadnjih mesecih. Polarni mraz, ki so ga vremenoslovci napovedali za prvi vikend v januarju, so s pridom izkoristili za ledeno trgatev, na katero se je odzvalo preko 40 trgačev. Ob šesti uri zjutraj, ko je termometer kazal minus 14 stopinj Celzija ter je bila že trdna noč, so v soju luči in bakel natrgali 250 kilogramov zmrznjenega grozdja. Med trgači je bila tudi aktualna cvičkova princesa Anja Mrhar ter župan Občine Mokronog-Trebelno g. Anton Maver, ki se je ledene trgatve udeležil že vsako leto do sedaj, ko so jo izvedli.

Nabrano grozdje so odpeljali v klet na Impoljci, kjer je tri dni potekalo stiskanje. Iz grozdja so stiskali 85 litrov grozdnega mošta ter v prvi meritvi izmerili visoko sladkorno stopnjo 237 Oe. Pričakovati je vrhunsko vino, ki pa bo po zahtevni fermentaciji na trgu na voljo v dveh letih.

Ledene trgatve se je udeležilo tudi nekaj članov društva vinogradnikov Mirna Peč.

 

Foto galerija :

Foto: Borut Peterlin