Razglasitev rezultatov ocenjevanja vin 2015

V petek 27. marca 2015, je Vinogradniško društvo Mirna Peč, v prostorih gostilne Špolar, izvedlo podelitev priznanj in diplom za društveno ocenjevanje vin.

Samo toliko, da na kratko osvežimo spomin. Ocenjevanje je potekalo v torek , 10. marca, ko je 7 članska komisija, kateri je predsedoval doc. dr. Mojmir Wondra, ocenila 82 vzorcev vin. Kljub slabim vremenskim pogojem in boleznim, ki so v letu 2014 pripomogli, da smo vinogradniki imeli več dela vinogradu in pozneje v kleti, se je vseeno našlo nekaj vin, ki so izstopala in bila pohvaljena s strani predsednika komisije in zunanjega ocenjevalca dr. Mitja Kocjančiča.

Zmagovalno vino z oceno 18.12 in s tem tudi šampion ocenjevanja je bil rumeni muškat mladega vinarja  Granda Mateja. Najboljše ocene za svoja vina so prejeli Pleskovič Miran- kraljevina 16.46, Granda Brane- laški rizling 17.48, Cesar Stane- sivi pinot 17.30, Papež Marjan- beli pinot 17.68, Smrekar Gorazd- muškat otonel 17.58, Gorenc Simon- renski rizling 17.34, Cvetan Darko- sauvignon 17.34, Fabjan Jože in Hrastar Milan sta si z enako oceno 16.78 delila prvo mesto v kategoriji dolenjsko belo vino. Med rdečimi vini pa so bili naslednji zmagovalci; Kužnik Jože- modra  frankinja letnik 2011 18.10, Dragan Alojz- žametna črnina 16.08, Granda Brane- dolenjsko rdeče 16.94, Cesar Stane- modri pinot 16.90, tudi med cvičkom smo imeli dva zmagovalca, z enako oceno 15.94 sta si prvo mesto delila Rajšelj Anton in Granda Matej.

Podelitev priznanj se je začela  z uvodnim nagovorom predsednika društva g. Zvoneta Papeža. Nato je g. Aleš Žagar, predsednik degustacijske sekcije in član ocenjevalne komisije predstavil vinogradnikom, kako je potekalo samo ocenjevanje, zato da je sama podelitev imela rep in glavo in je potekala nemoteno, pa  je poskrbel g. Jože Rozman. Na predhodnem sestanku upravnega odbora, smo se odločili da bomo po podelitvi imeli tudi vodeno degustacijo vin. Odločili smo se za štiri rdeče in štiri bele zmagovalce.  Degustacijo najbolje ocenjenih vin, sta  vodila g. Rozman in g.  Žagar. Nekaj besed pa so povedali tudi sami pridelovalci teh vin.Začeli smo z rdečimi. Po končani večerji, pa se je zgodba ponovila še z belimi vini.

Večer je minil v prijetnem vzdušju, vsi dobitniki priznanj so bili ponosni na svoje dosežke in nesebično tudi na dosežke drugih. Vsi si želimo, da bo letos mati narava bolj prizanesljiva do naših vinogradov, in bomo tako drugo leto imeli še boljše rezultate na ocenjevanju.

Nekaj utrinkov z razglasitve rezultatov: