Strokovni izlet: GREMO NA KRAS, K NAŠIM IN ČEZ MEJO

Spoštovane vinogradnice in vinogradniki, kot smo se dogovorili na občnem zboru, nas letošnji strokovni izlet vodi na Kras.

Odhod bo v soboto, 16. aprila 2016, ob 6.00 izpred Kulturnega doma v Mirni Peči. Prosimo, bodite točni, kot vedno. Povratek v večernih urah, kot običajno.    

 

Program

-Začeli bomo na Kmetiji Zidarich (www.zidarich.it) v Praprotu (Loc. Prepotto) na italijanski strani Krasa. Ob pršutu, siru in kruhu bomo degustirali pet vzorcev vin, kjer ne bosta manjkala njihova paradna konja: bela vitovska in črni teran. Benjamin Zidarich je bil pred leti po izboru ugledne ameriške revije Wine & Spirits uvrščen med sto najboljših vinarjev na svetu. Bomo preverili, če upravičeno. Ogledali si bomo tudi njegovo impozantno klet, vklesano v kraški kamen v petih etažah; od vrhnje do spodnje je dvajset metrov.

-Potem se bomo vrnili na našo stran, v klet Vinakras (www.vinakras.si) v Sežano, kjer se bomo prepustili harmoniji vina in burje. Še prej se bomo sprehodili skozi klet, tudi tisti del, ki ga imenujejo prestige, ob izdatnem kosilu (topla predjed, glavna jed, sladica) bomo degustirali pet vin, tudi njihovo posebnost teranton (več let starani teran), ki ga sicer ob takih priložnostih ne ponujajo. Da bo degustacija kar se da strokovna, zanimiva in poučna, bo poskrbela njihova enologinja Sanja Planinšek.

-Do svetovno znane kraške jame Vilenica (www.vilenica.com) je le nekaj minut vožnje, zato si bomo ogledali to znamenitost, ki je že v 17. stoletju zaslovela kot prva turistična jama v Evropi. Zapeljali so bomo še do bližnje Lipice (www.lipica.org), tam bo čas za kavo ali kaj drugega.

-Naša zadnja postojanka bo vinogradniško-turistična kmetija Lisjak (www.lisjak.si) v Dutovljah, ki se ponaša tudi s sto let starim vinogradom, ki ne bo ušel našim očem. In še enkrat pet vzorcev ter hladen kraški prigrizek. Boris Lisjak je mojster terana, čeprav mnoge še bolj navdušuje njegova imenitna rdeča zvrst Sara, ki je bomo prav tako deležni. Boris je tudi predsednik Konzorcija kraških pridelovalcev terana. Lahko bomo izvedeli, kaj je njegov namen in kako uspešni so pri tem. Sicer pa, Boris sodi brez dvoma med najboljše kraške vinarje.

-Prispevek za strokovni izlet je 60,00 € po osebi. Nanj lahko povabite tudi svojega življenjskega sopotnika.

-Prijave zbira naša blagajničarka Tončka Saje, tel. 031 778 600. Plačate lahko ob prijavi ali na avtobusu. Pohitite s prijavami, ki se zbirajo do 12. aprila 2016 oziroma do zasedbe prostih mest; na voljo jih je 50.

Strokovni izlet VD MP 2016.doc