Strokovni izlet: GREMO NA PTUJ IN V ZALEDJE SLOVENSKE BISTRICE

Spoštovane vinogradnice in vinogradniki, kot smo se dogovorili na občnem zboru, nas letošnji strokovni izleti vodi na Štajersko.
Odhod bo v soboto, 8. aprila 2017, ob 6.30 izpred Kulturnega doma v Mirni Peči. Prosimo, bodite točni, kot vedno, povratek v večernih urah, kot običajno.

Program:

-Najprej se bomo ustavili na Ptuju in se posvetili vinom iz najmlajše slovenske kleti www.kobalwines.si, pod katera se podpisuje enolog Bojan Kobal. Pred leti smo ga lahko spoznali kot glavnega enologa Ptujske kleti, predlani se je odločil za samostojno pot in smelo zakorakal na domačo in tujo vinsko sceno, kjer žanje zavidanje vredne uspehe. Vinski pisci in kritiki mu ne brez razloga pravijo kralj sauvignona, a tudi pri drugih sortah ne popušča.
-Po degustaciji si bomo v Gostilni Ribič tik ob Dravi privoščili toplo malico. Kdor bo želel, si bo v starem delu Ptuja, kjer je na kupu več simpatičnih lokalov, lahko privoščil kavo, potem bomo odšli na voden ogled starodavnega Dominikanskega samostana.
-Iz Ptuja bomo nato krenili proti Slovenski Bistrici in od tam do Tinjske gore k biodinamičnemu vinogradniku Božidarju Zorjanu (www.organskovino.si). Biodinamično kmetovanje je zahtevnejše od ekološkega, nadzor je strožji. Nekateri biodinamikom očitajo romantičnost in sanjavost, toda Božidar Zorjan stoji trdno na tleh, teorijo spretno prenaša v prakso in jo z dejanji tudi preverja. Njegova vina so drugačna, neposredna, morda bolj pristna in manj tehnološko dodelana, zato pa zanimiva in izzivalna. Tudi prigrizek bo iz biodinamične pridelave.
-Bil bi greh, če v zaledju Slovenske Bistrice ne bi obiskali znamenitega Ritoznoja. Razlag o nastanku tega imena je več, pravo bomo gotovo izvedeli pri mladem in prodornem vinogradniku Matjažu Frešerju (www.freser.si), ki domuje prav na tej znameniti legi. Ob domačem prigrizku bomo lahko preverili, ali njegov Ritoznojčan, ki je bela zvrst, upravičeno uživa tolikšen sloves, seveda ne bo manjkala pestra paleta značilnih štajerskih vin.
-Z Ritoznoja se bomo spustili nazaj v Slovensko Bistrico in se napotili proti bližnjemu Gaberniku na Turistično kmetijo Goričan (www.kmetija-gorican.si), saj bo pravi čas za pozno kosilo ali zgodnjo večerjo. Od tu pa naravnost proti domu.

Prispevek za strokovni izlet je 50,00 EUR po osebi. Nanj lahko povabite svojega življenjskega sopotnika ali koga drugega.
Prijave zbira naša blagajničarka Tončka Saje, tel. 031 778 600. Plačate lahko ob prijavi ali na avtobusu. Pohitite s prijavami, ki se zbirajo do četrtka, 6. aprila 2017, oziroma do zasedbe prostih mest v avtobusu; na voljo jih je 52.

Strokovni izlet na Ptuj DV 8.04.2017.docx