V petek 24.3.2017, je v prostorih gostilne Špolar potekal letni občni zbor Društva vinogradnikov Mirna Peč, ki se ga je udeležilo 89 članic in članov.
Občni zbor je vodil Tone Režek, v delovnem predsedstvu sta bila še člana Tončka Saje in Gorazd Smrekar, zapisnikar pa Marjan Primc – vsi člani upravnega odbora društva. Na občnem zboru so bila podana poročila predsednika, blagajnika, tajnika društva ter nadzornega odbora, ter degustacijske sekcije in verifikacijske komisije.
Predstavljen je bil tudi letni plan za leto 2017. Največji dogodek bo že 10. jubilejni Festival mirnopeških vin, ki bo potekal v petek 16.junija. Izbrali smo tudi destinacijo strokovne ekskurzije, šli bomo na Štajersko. Društvo bo organiziralo štiri strokovna predavanja, sodelovali bomo tudi na Tednu cvička.
Po končanem občnem zboru smo izvedli razglasitev rezultatov letošnjega ocenjevanja vin. Letos smo nekoliko zaostrili kriterije za medalje, želeli smo se približati kriteriju, ki ga uporabljajo na Tednu cvička.
Podelili smo dva šampiona in sicer Bašelj Darko za vino modra frankinja z oceno 18.10 in Muhič Jernej za vino Sauvignon z oceno 18.10.
Podeljeno je bilo tudi 5 velikih zlatih medalj, 34 zlatih medalj in 45 srebrnih medalj. Ostali udeleženci ocenjevanja pa so prejeli še priznanja in zahvale za sodelovanje.
Po sortah pa so prejeli najvišje ocene: Granda Brane za Belo zvrst 17.47, Gorenc Anton za Beli pinot 18.03, Muhič Jernej za Chardonnay 17.57, Bašelj Darko za Cviček 16.17, Gorenc Anton za Dolenjsko belo 16.87, Granda Brane za Dolenjsko rdeče 16.77, Primc Alojz za Kerner 17.40, Saje Drago Modri pinot 16.83, Smrekar Gorazd za Muškat otonel 17.67, Gorenc Simon za Renski rizling 17.53, Papež Matej za Rose 16.57, Granda Matej in Lado Fabjan za Rumeni muškat 18.03, Avbar Jože za Sivi pinot 17.50, Rozman Jože za Zeleni silvanec 17.43, Papež Zvonko za Zeleni veltinec 16.90 in Laški rizling 17.63, Pleskovič Miran za Žametovko16.43.
Podelitev je vodil Jože Rozman, priznanja pa sta podelila predsednik društva Zvonko Papež in vodja degustacijske sekcije Aleš Žagar.
Na koncu smo ob večerji poizkusili najbolje ocenjena vina, vinarji pa so povedali na kakšen način jim je uspelo pridelati tako kakovostna vina.
Zvonko Papež
Več o samem poteku ocenjevanja v prispevku Društveno ocenjevanje vin 2017.
Foto galerija :
Foto: B. M.