Strokovni izlet Vipavska dolina

Spoštovane vinogradnice in vinogradniki,

kot smo sklenili na občnem zboru in vas pozneje obvestili z dopisom, nas letošnji strokovni izlet pelje v Vipavsko dolino, ki zadnja leta doživlja preporod in se uvršča med najboljše slovenske vinorodne regije. Avtohtona zelen in pinela sta vipavski ponos, pridružujejo se jim udomačene in mednarodne sorte. Več kot dovolj za zanimive, izzivalne in poučne degustacije.

Odhod v soboto, 13. maja 2023, ob 6.00, pred Kulturnim domom v Mirni Peči, povratek ob 22.00.

Program

  • Najprej bomo v Podnanosu obiskali podjetje Šraml (www.sraml.com), vodilnega slovenskega proizvajalca kletarske opreme, in si ogledali, kaj in kako to počnejo.
  • Dober kilometer vstran, v Orehovici, domuje nova in moderna klet Burja (www.burjaestate.com).  Lastnik Primož Lavrenčič sodi med najbolj razgledane slovenske vinogradnike, ki spoštuje vipavsko tradicijo in jo plemeniti s sodobnimi pristopi. Degustacija petih vzorcev s prigrizkom.
  • Od tu v klet Vipava 1894 (www.vipava1894.si), ki je dolgo časa životarila, leta 2017 sta jo odkupila avstrijski štajerski vinar Hannes Sabathi ter sovlagatelj Mihael Blaschitz, in jo zdaj dvigujeta med najbolj prepoznavne v dolini. Topla malica, ogled kleti in pokušnja petih vzorcev.       
  • V Vipavi bo že primeren čas za kavo in kratek sprehod po središču mesta, tam je vinoteka z vipavskimi vini. Možen nakup tudi v vseh kleteh, ki jih bomo obiskali.
  • Potem se bomo povzpeli na Planino nad Ajdovščino, in se prepustili biodinamičnim vinom, ki jih premore posestvo Guerila (www.guerila.si). Izzivalno ime, izzivalna vina, ki »so plod mojih idej, sanj, hotenj in trme«, pravi lastnik Zmago Petrič. Nova, velika in impozantna klet, čudovit razgled po okoliških vinorodnih gričih, degustacija štirih vzorcev s prigrizkom.
  • Nedaleč stran, prav tako na Planini, domuje družinsko posestvo Ferjančič (www.ferjancic.si), ki vinogradniške korenine vleče od leta 1809. Preverjen in mnogokrat nagrajen klasični vinarski pristop z avtohtonimi in mednarodnimi sortami, privoščili si bomo pet vzorcev.
  • Iz Ajdovščine se bomo nato napotili proti Colu in si v gostilni Tratnik (www.gostilnatratnik.si) privoščili kočerjo (pozno kosilo ali zgodnjo večerjo).

Za člane društva in njihove družinske člane znaša prispevek 80,00 EUR po osebi, za nečlane 85,00 EUR. To je nekaj več kot prejšnja leta, ampak kot sami dobro veste, so šle cene zadnje leto povsod navzgor, poleg tega pa nas tokrat čakajo štiri degustacije, zadnja leta smo običajno zmogli tri.   Prijave zbira blagajničarka Tončka Saje, tel. 031 778 600. Plačate lahko ob prijavi ali na avtobusu. Pohitite s prijavami, ki se zbirajo do torka, 9. maja 2023, oziroma do zasedbe prostih mest v avtobusu; na voljo jih je 50.