Vinogradniški pohod 2023

Preko petdeset članov DV Mirna peč in naših prijateljev se je na prvo  soboto po prazniku 40 mučenikov  odpravilo na tradicionalni društveni pohod, tokrat smo se podali v vinsko gorico Šmaver v Trebanjski Občini.

Zbrali smo se pri lovski koči v Globodolu od koder je slaba ura hoda do Šmavra. Najprej smo se ustavili v dolini pri Parkljevih kjer je nam gospodar Gregor ponudil domač fruštek, gospodinja Vida pa nas je postregla z različnimi prigrizki. Tako smo se lažje podali na vrh vinske gorice Šmaver, kjer smo se ustavili pri Krmeljevih od koder je lep razgled na Globodolsko dolino in na našo vinsko gorico Golobinjek. Poizkusili smo njihova vina in njihove suhe dobrote. Pot smo nadaljevali mimo cerkve svete Ane vse do Draganovih tam smo imeli toplo malico, gospodar Martin pa nas je postregel z avtohtono eko bio šmarnico.

Od tu smo se odpravili v vas Svetinje in se ustavili na glavni degustaciji pri Branetu in Mateji Pirnar iz Šentjurija, ob obloženih mizah smo poizkusili pet njihovih vin degustator Brane je  lepo opisal vzorce vin. Vsi skupaj pa smo ugotovili, da imajo v lepi novi kleti prijetna vina gospodinja pa peče čudovit domači kruh.

Nadaljevali smo pot in se ustavili v lepo obnovljeni eni najstarejših cerkva na Dolenjskem, ki je posvečena svetemu Mavriciju

Na poti čez Šmaver smo imeli še dve postojanki in sicer pri Virčevih poizkusili smo štiri zelo kakovostna vina na koncu pa še pri Slakovih kjer so nam pokazali polno klet kjer smo si lahko sami natočili njihova vina.

Med potjo proti lovski koči Globodol smo ugotavljali, da so vinogradniki v Šmavru zelo gostoljubni, za kar se vsem v imenu DV Mirna Peč in vseh pohodnikov najlepše zahvaljujem.

Na cilju v lovski koči pa nas je čakal kuhar Peter z okusnim golažem in društvenim vinom.

Polni lepih vtisov smo se razšli ni si obljubili, da se naslednje leto zopet udeležimo tradicionalnega društvenega pohoda vabljeni tudi ostali.

Galerija slik

Zapisal.: Zvonko Papež