Vinogradniški pohod 2022

Člani Društva vinogradnikov Mirna Peč so se tokrat podali proti Trebanjskim goricam

Preko šestdeset pohodnikov se je v soboto 12.3.2022 ob osmi uri zbralo na igrišču ŠRD Poljane, kjer so jih članice tamkajšnjega društva postregle z toplimi napitki. Sledila je pešpot proti vinski gorici Zavrh, med potjo so nam člani gasilskega društva Lukovek razkazali njihov nov gasilski dom. Povzpeli smo se do Zavrha, kjer sta nas velikodušno sprejela Lado in Zdenka Mandič,tudi člana DV Mirna Peč. Pri njih smo imeli prvi postanek in toplo malico poleg pa se je že prilegel kakšen kozarec dolenjskega vina.

Pot smo nadaljevali proti vinski gorici Lipnik, ustavili smo se pri Auguštinčičevi zidanici, kjer nas je sprejel in postregel z vinom  gospodar Miro član sosednjega vinogradniškega društva DV Trebnje, nagovorila pa nas je 5.cvičkova princesa Erika Gracelj. V Lipniku ima naš član Brane Barbo svoj vinograd tudi on nas je postregel z domačim vinom. Da v Lipniku živijo dobri ljudje smo spoznali pri Slakovih, ki so nas tudi presenetili z prigrizkom in pijačo. Lepo okrepčani smo pot nadaljevali čez Zvale proti Rihpovcu vmes je bilo odprtih še nekaj zidanic, kjer nas trebanjski vinogradniki niso mimo spustili žejne. Ustavili smo se tudi pri brunarici Društva Hribovec Rihpovec kjer smo si ogledali slikarsko rastavo predstavili pa so nam tudi njihovo dejavnost.

Glavno dejanje pa je sledilo pri vinogradniku Bevc Jožetu na Rihpovcu kjer smo imeli degustacijo njegovih vin in penin, z sedmimi vrhunskimi vini nas je prepričal,da je v teh koncih eden najboljših vinarjev, presenečeni smo bili, ko nam je razkazal svojo unikatno novo klet, degustacijo pa popestril z harmoniko in veselo pesmijo.

Vesele volje smo se poslovili od Bevčevih in se podali proti cilju na Poljane, kjer so nas tamkajšnje kuharice postregle z njihovem tradicionalnim pasuljem. Na koncu smo se polni lepih vtisov poslovili ni si obljubili da se drugo leto zopet podamo na tradicionalni vinogradniški pohod ob prazniku 40 mučenikov.

Foto galerija :